Brouwerij De Glazen Toren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brouwerij De Glazen Toren
De brouwerij te Mere
Algemene informatie
Locatie Mere
Eigenaar Jef Van den Steen, Dirk De Pauw
Oprichting 2004
Jaarlijkse productie 2500 l/brouwsel
Bieren
Actieve bieren Saison d'Erpe-Mere, Jan De Lichte, Ondineke, Canaster scotch
Seizoensbieren Cuvée Angélique, Lentebier
Lijst van Belgische brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

Brouwerij De Glazen Toren is een Belgische brouwerij gevestigd in Mere, een deelgemeente van Erpe-Mere nabij Aalst, en met een tweede plant in Aalst-Erembodegem

Leraar en bierenthousiast Jef Van den Steen leerde zielsgenoot en jurist Dirk De Pauw eind jaren 1980 kennen via de gemeentepolitiek in Erpe-Mere. Zij begonnen bij wijze van hobby zelf te brouwen, maar omdat de brouwsels niet de verhoopte resultaten opleverden, besloten zij aan de Gentse hogeschool CTL (vandaag Hogeschool Gent) een driejarige opleiding tot brouwer te volgen. Hierna werd de kwaliteit van hun bier beter. Het succes van deze hobbybrouwsels zette beiden aan het denken om een meer professionele brouwerij op te zetten, zonder evenwel hun hoofdberoep op te geven. Uiteindelijk werd in 2002 de vennootschap De Glazen Toren opgericht. In 2004 werd de noodzakelijke accijnsvergunning bekomen en werd met het echte brouwen gestart.

De brouwerij is officieel van start gegaan in 2004 met het eerste bier, Saison d'Erpe-Mere. De opbrengsten worden terug in de brouwerij geïnvesteerd.[1]

De bieren werden eerst uitsluitend in flessen van 75 centiliter afgevuld. Ze dragen geen etiket, maar een wikkel.

De brouwerij kende snel exportsucces, en voert 75% van de productie uit naar de USA, Italië, Japan, de Scandinavische landen, Nederland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Australië e.a.

In 2019 werd een industrieel pand aangekocht in AALST ZUID III. De hal werd uitgerust met een gistingszaal en een bottellijn voor de verkoop van de bieren in specifieke 33 centiliter flesjes. In het nieuwe pand wordt in 2023 een brouwzaal van 40 hectoliter per brouwsel geïnstalleerd.

Bieren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]